Renergy Consulting Kft.
e-mail: info@renergy.hu
tel.: 70/374 3690
HU | EN | DE

Megújuló energia

Napelemes rendszerek tervezése és kivitelezése 1-500 kW-ig, szélgenerátorok, napkollektoros rendszerek telepítése, biomassza, biogáz...

Komplex energetikai megoldások

Energetikai projektmenedzsment az elejétől a végéig: pályázatírás, tervezés, energiamérleg-számítás, tanúsítás. Szerkezetcsomópontok hőtani vizsgálata és akár teljeskörű létesítményszimuláció.

Innováció, tervezés

Gépipari szerkezetek tervezése, analízise. Statikai-, dinamikai szilárdságtani szimulációk (FEM), áramlástani szimulációk (CFD)

Egy jó összefoglaló munkánkról

A cikk a Pécs-Baranyai Iparkamara honlapján jelent meg:

http://www.pbkik.hu/hu/regionalis-innovacios-centrum/cikkek/szimulalt-fejlesztes-valos-eredmenyekkel-65842

Háber István Ervin, a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar oktatója november 5-én, kedden a Nyitott Egyetem keretein belül előadást tartott a „Szélcsatorna a számítógépen” témában. Az egy és negyed órás előadást mintegy 80 fő kísérte figyelemmel a helyszínen, és több százan a Pécs TV közvetítése segítségével.

A doktori disszertációjára készülő fiatal oktató, a leendő kamarai tag Renergy Consulting Kft. vezetője a hozzá nem értők számára is érthető és érdekes módon beszélt a tudományágról.

- Gratulálok az előadásához! Aerodinamika, áramlástan, termodinamika… szimuláció, modellezés, CFD… milyen indíttatásból kezdett a tudományággal foglalkozni?

-Már az egyetemi tanulmányaim alatt elkezdtem dolgozni ezen a területen, majd rövidesen Ingolstadtban kötöttem ki egy nemzetközi mérnökirodánál (Engineering & Design AG), ahol az AUDI áramlástani modellek készítésért felelős projektvezetője lettem. Mindig is nagyon érdekelt ez a terület, környezetmérnöki tanulmányaim során megismertem az elméleti és analitikai oldalát, míg az informatikai tudás rendkívül jó rálátást biztosított a matematikai és programozás-technikai hátterére. A külföldi munkavégzés során megtanultam használni a tervező/modellező szoftvereket, amelyek használatát ma már oktatom is a Műszaki Karon.

- Nem szokványos módszerekkel dolgozik. Ahogy fogalmazott, nem elég ismerni az egyenletet, érteni kell a hátteret is – arra gondolt, hogy megoldhatók a feladatok a többmilliós szoftverek nélkül is?
- Pontosan. Vannak szoftverek, amik bizonyos problémákra pár kattintással megoldást adnak, de ezek is rendkívül drágák, csak akkor éri meg megvenni egy ilyet, ha folyamatos K+F tevékenységet folytatunk termékeink kapcsán, mondjuk hűtőventilátorokat fejlesztünk. A másik oldalon viszont adottak a matematikai formulák, amelyeket programsorokká alakítva bármilyen probléma megoldható, ehhez viszont nagy tapasztalat kell. A magyar, és általában úgy tűnik a külföldi piacokon is már csak ilyen megoldásokkal lehet versenyképes lenni a jelenlegi gazdasági helyzetben – viszont jó hír hogy így viszonylag olcsón tudjuk vállalni cégeknek a különböző problémák megvizsgálását és tanácsadást.

- Ezt a tudást át lehet adni a hallgatóknak, vagy akár piaci alapon másnak is?
- Mindent lehet, de megfelelő tanulmányi háttér kell hozzá, ráadásul ez egy olyan terület, ahol a különböző területek tudásanyagát (matematika, fizika, áramlástan, programozás, számítógépes tervezés, stb.) is megfelelően kell szintetizálni. Jelenleg a Műszaki Karon ezen ismeretek mindegyike megszerezhető, és így vannak is hallgatóim, akikkel dolgozunk különböző áramlástani tervezési-optimalizálási projekteken. Sajnálatos, hogy hazánkban ezen a téren elhelyezkedni nem egyszerű, viszont külföldön a hozzáértőket tárt karokkal fogadják, és aki velem dolgozik, azt jó eséllyel be tudom ajánlani külföldi autóipari vagy környezetipari cégeknél.

- A Pollackon világszerte elismert, sikeres kutatócsoportot vezet: a Pollack Eco Team-et, mellyel elérték a sokak számára szinte felfoghatatlan energiahatékonyságot (123 km/kWh), vagyis az Önök által fejlesztett jármű mintegy 1100 kilométert tesz meg 1 liter benzinnel. Mire van szüksége most a kutatócsoportnak a továbblépéshez?
- Sajnos folyamatosan forráshiánnyal küzdünk, az ORCA projekt is nehezen fenntartható, nem beszélve arról , hogy vannak olyan ötleteink, amikbe bele sem tudunk kezdeni. Jelenleg a 40 m2-es műhelyünk rendbetételére keresek támogatót vagy támogatókat, de szeretnénk indulni a Formula Student versenysorozaton is, amihez a tervek már készen vannak, és a vázszerkezetet kezdenénk el gyártani.
Hosszú távon pedig szeretnénk egy városi kisautót is gyártani, amihez a tervek már szintén megvannak, a jelenlegi tapasztalataink szerint ezzel 200-300 km-t lehetne megtenni 1 liter benzinnek megfelelő energiával.

- Ön mérte illetve alakította hő- illetve légáramlástani (szellőzés) szempontból a RATI Kft. „nullenergiás” épületét is. Érkeznek-e a jó referencia hatására a hazai vagy külföldi megkeresések?
- A RATI gyárépület esetében a szellőztetés és a napenergiás rendszerek mérése/optimalizálása a feladatunk, amely kapcsán nagyón jó eredményeink vannak, de ez természetesen az építész kollégák, az Energiadesign Tanszék érdeme is. Publikációink nagyon jó fogadtatásra találtak nemzetközi szinten, sokan érdeklődnek az eredmények iránt. Az egyik lehetséges hozománya lehet egy kínai-magyar kutatási együttműködés, amely már odáig jutott, hogy végzünk számukra méréseket is a kutatócsoporttal.

- Jó volt hallani olyan projektekről is, melyek talán kissé elrugaszkodottak a jelenlegi dél-dunántúli viszonyoktól, gondolok itt többek között az autóipari projektre. Vannak-e már konkrét, publikus lehetőségek?
- Nekem nagy reményem, hogy tevékenységünk iparserkentő hatású is lehet – szeretném, ha autóipari vállalatok megjelennének a pécsi ipari övezetben. Sajnos eddig csak személyes megkereséseket kaptam, de bizakodom, hogy további munkával itt helyben is meg lehet valósítani az álmokat. Annak viszont nagyon örülök, hogy a projektekben részvevő hallgatóim rendre elsőrangú vállalatoknál helyezkednek el, maximálisan megtalálva számításaikat a szakmában.

- Köszönöm a beszélgetést, további sok sikert kívánok - melyhez remélhetőleg a kamarai üzleti közösség is hozzájárul!

2014. szeptember 05. (2014-09-05 18:34:08)
Írjon nekünk a cikkel kapcsolatban!

Vagy szóljon hozzá facebook-on!

Helyzetkép az elektromos buszokról a Busworld kiállításon tett szakmai út alapján

Az elektromos járművek ipara nagyon gyorsan fejlődik és így a tömegközlekedésben is évről évre komoly eredményeket lehet fellelni. A legnagyobb ilyen jellegű szakmai kiállíttás a belga Busworld, ahol a Renergy csapata is jelen volt, hogy a legújabb fejlesztésekről tájékozódjunk. Az alábbi beszámolóban a legfontosabb tapasztalatokat összegeztük.

Tovább olvasom 2017. október 30. (2017-10-30 19:45:00)

Az elektromos buszoké a jövő

A renergy consulting kft tanulmányutat szervezett Hollandiába és Németországba az elektromos tömegközlekedési megoldások és infrastruktúra működési/működtetési tapasztalatainak megismerésére.

Tovább olvasom 2017. március 20. (2017-03-20 23:48:00)

A Renergy Consulting Kft. díjat nyert a Smart Future 2016 konferencián

A Smart City Micro Solutions pályázat 2016 harmadik helyzettje a Renergy Consulting Kft. lett, a pályázat a "Meteorológiai adatszolgáltatás IoT alapon okosotthonok számára" címet viselte, ami remek innovációs megoldás az okos otthon lakóinak! Gratulálunk ezúton is a Renergy Consulting Kft.-nek! #SFF2016 #élhetőbbjövő #okos #otthon #meteorológia #IoT

forrás: facebook.hu/OkosJovo

Tovább olvasom 2016. november 24. (2016-11-24 08:48:00)

A Renergy Consulting Kft kiállít a pécsi 3D konferencián

2016. október 7.-én és 8.-án a Renergy Consulting Kft. is részt vesz kiállítóként a II. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D konferencián. A konferenciával egybekötött szakmai kiállításon bemutatjuk a cégünk által tervezett spirál lapátos szélturbina makettjét, a 3D technológiákhoz kötődő eszközöket és egyéb termékeinket.

Tovább olvasom 2016. október 04. (2016-10-04 19:22:00)

Napfogyatkozás hatása a napelemes rendszerekre

A médiában sokhelyütt előkerült, hogy a 2015 március 20.-i napfogyatkozás az energiaellátásban problémákat okozhat. Most miután túlvagyunk rajta, és nem tapasztaltunk semmilyen problémát, mondhatjuk, hogy ez a hír egy hoax-nak bizonyult, bár a year 2K probléma felfújása (és egyéb hasonló esetek) után már kezdünk rezisztensek lenni az ehhez hasonló pánikkeltő hírekre. Ettől függetlenül természetesen a napelemes rendszerekre hatással volt a napfogyatkozás, de nézzük meg a mérési eredményeket, hogy milyen módon.

Tovább olvasom 2015. március 21. (2015-03-21 19:33:00)