Renergy Consulting Kft.
e-mail: info@renergy.hu
tel.: 70/374 3690
HU | EN | DE

Megújuló energia

Napelemes rendszerek tervezése és kivitelezése 1-500 kW-ig, szélgenerátorok, napkollektoros rendszerek telepítése, biomassza, biogáz...

Komplex energetikai megoldások

Energetikai projektmenedzsment az elejétől a végéig: pályázatírás, tervezés, energiamérleg-számítás, tanúsítás. Szerkezetcsomópontok hőtani vizsgálata és akár teljeskörű létesítményszimuláció.

Innováció, tervezés

Gépipari szerkezetek tervezése, analízise. Statikai-, dinamikai szilárdságtani szimulációk (FEM), áramlástani szimulációk (CFD)

Fotovillamos modulok körüli levegő-áramlás vizsgálata a hőátadási tényező meghatározásához

A fotovillamos modulok hatásfoka és ezért az azonos besugárzási viszonyok közt leadott teljesítménye is függ a modul működési hőmérsékletétől. A működési hőmérséklet csökkenthető a modulok megfelelő telepítésével, lehetőséget adva a természetes konvektív áramlások hűtő hatásának.

Forrás: Magyar Energetika c. folyóirat

Az idézett tanulmány a fotovillamos modulok hőátadási tényezőjének meghatározására irányul, felhasználva a numerikus áramlástan módszereit. Meghatározásra kerülnek a hőátadási tényezők a tipikus elhelyezések és a Magyarországon átlagos szélsebességek esetében, melyek a későbbiekben felhasználásra kerülhetnek a pontos működési hőmérséklet meghatározásában.

A napelem modulok teljesítményét alapvetően két tényező befolyásolja: a sugárzás intenzitása és a modulok hőmérséklete. Az első tényező a Napból érkező sugárzás mennyiségével kapcsolatos, ami az átlagos Föld-Nap távolság mellett a Föld légkörén kívül a sugárzásra merőleges felületen 1353 Wm-2, de ennek egy része a légkörben elnyelődik vagy visszaverődik. A veszteség mértékét a levegő nedvességtartalma és a felhősödés nagyban befolyásolja, míg tiszta időben 1000 Wm-2 körüli a légkörön át a földre érkező sugárzás, addig felhős időben 200 Wm-2.

A másik tényező a napelemek hőmérséklete. A Si napelemek teljesítménye egyenes arányosan csökken a hőmérséklet növekedésével, átlagosan 0,2 %-kal Celsius fokonként. A kereskedelmi forgalomban kapható napelemeket 25 ºC-on tesztelik, de a gyakorlatban a cellák hőmérséklete elérheti akár a 60-70 ºC-t is.

Ez a hőmérséklet bizonyos körülmények mellett mesterségesen csökkenthető, erre sokféle lehetőség kínálkozik, kezdve az extrém esetekkel, pl. folyékony nitrogén hűtés, vagy ventilátoros hűtés, de azt már korábban bizonyították, hogy  az ezek által nyert teljesítménynövekedés nincs arányban a költségekkel. A passzív hűtési lehetőségek tárháza szintén széles. Ebben az esetben a hűtőközeg általában levegő, a hűtés konvekció hatására történik, amely lehet természetes (amikor az anyagáramlást a benne kialakuló sűrűségkülönbség okozza) vagy mesterséges.

A konvekciós hűtést általában falba vagy tetőbe épített napelemeknél használják, és a hűtőközeg energiáját az épület fűtésére hasznosítják.

A szabadon álló modulok hűtésében a mesterséges (szél) és természetes konvekció egyaránt szerepet játszik.

Eredmények

A számítások eredményeként meghatározásra került az adott környezetben elhelyezett fotovillamos modul felületi hőátadási tényezője. A sűrűség-különbség hatására meginduló konvektív áramlás legnagyobb értéke a ferdetetőre helyezett modul felső sarkánál tapasztalható vmax = 0,581 ms-1, és ahogy az 1. ábrán is látható, míg a hőátadási tényező értéke az alsó részen a legmagasabb.

A Nusselt-szám átlagértéke az egész felületre vonatkoztatva Nu = 120,2453, míg a hőátadási tényező α = 2,909936 Wm-2K-1. A továbbiakban ezen felületi átlagokat adtuk meg, amelyek felhasználásra kerülnek majd a hőáramhálózatos modellben.  Láthatjuk, hogy a napelem hossza mentén az egyre növekvő áramlási sebesség a hőátadási tényező mértékét is növeli, ezért az eredmények későbbi felhasználása során lehet, hogy célszerű a modult a számítás szempontjából több rétegre osztani.

....

....

Az idézett kutatás során kidolgozásra illetve implementálásra került egy módszer, amellyel jó közelítéssel meghatározható a fotovillamos modulok hőátadási tényezője, amely a későbbiek során méréssel alátámasztható, de a szakirodalmak alapján a számított értékek megfelelőnek tűnnek. Fontos, hogy a számítás parametrizálható, így változtatható a környzet és a modulok hőmérséklete, továbbá vizsgálható a kényszerkonvekció hatása is, ami esetünkben a szél hűtő hatására vonatkozhat. Hasonlóképpen számíthatók egyéb tipikus elhelyezési módok, mint például a tetőtől való távolság, amely javíthat a körüláramlás minőségén.

2013. február 06. (2013-02-06 00:57:47)
Írjon nekünk a cikkel kapcsolatban!

Vagy szóljon hozzá facebook-on!

Helyzetkép az elektromos buszokról a Busworld kiállításon tett szakmai út alapján

Az elektromos járművek ipara nagyon gyorsan fejlődik és így a tömegközlekedésben is évről évre komoly eredményeket lehet fellelni. A legnagyobb ilyen jellegű szakmai kiállíttás a belga Busworld, ahol a Renergy csapata is jelen volt, hogy a legújabb fejlesztésekről tájékozódjunk. Az alábbi beszámolóban a legfontosabb tapasztalatokat összegeztük.

Tovább olvasom 2017. október 30. (2017-10-30 19:45:00)

Az elektromos buszoké a jövő

A renergy consulting kft tanulmányutat szervezett Hollandiába és Németországba az elektromos tömegközlekedési megoldások és infrastruktúra működési/működtetési tapasztalatainak megismerésére.

Tovább olvasom 2017. március 20. (2017-03-20 23:48:00)

A Renergy Consulting Kft. díjat nyert a Smart Future 2016 konferencián

A Smart City Micro Solutions pályázat 2016 harmadik helyzettje a Renergy Consulting Kft. lett, a pályázat a "Meteorológiai adatszolgáltatás IoT alapon okosotthonok számára" címet viselte, ami remek innovációs megoldás az okos otthon lakóinak! Gratulálunk ezúton is a Renergy Consulting Kft.-nek! #SFF2016 #élhetőbbjövő #okos #otthon #meteorológia #IoT

forrás: facebook.hu/OkosJovo

Tovább olvasom 2016. november 24. (2016-11-24 08:48:00)

A Renergy Consulting Kft kiállít a pécsi 3D konferencián

2016. október 7.-én és 8.-án a Renergy Consulting Kft. is részt vesz kiállítóként a II. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D konferencián. A konferenciával egybekötött szakmai kiállításon bemutatjuk a cégünk által tervezett spirál lapátos szélturbina makettjét, a 3D technológiákhoz kötődő eszközöket és egyéb termékeinket.

Tovább olvasom 2016. október 04. (2016-10-04 19:22:00)

Napfogyatkozás hatása a napelemes rendszerekre

A médiában sokhelyütt előkerült, hogy a 2015 március 20.-i napfogyatkozás az energiaellátásban problémákat okozhat. Most miután túlvagyunk rajta, és nem tapasztaltunk semmilyen problémát, mondhatjuk, hogy ez a hír egy hoax-nak bizonyult, bár a year 2K probléma felfújása (és egyéb hasonló esetek) után már kezdünk rezisztensek lenni az ehhez hasonló pánikkeltő hírekre. Ettől függetlenül természetesen a napelemes rendszerekre hatással volt a napfogyatkozás, de nézzük meg a mérési eredményeket, hogy milyen módon.

Tovább olvasom 2015. március 21. (2015-03-21 19:33:00)