Renergy Consulting Kft.
e-mail: info@renergy.hu
tel.: 70/374 3690
HU | EN | DE

Megújuló energia

Napelemes rendszerek tervezése és kivitelezése 1-500 kW-ig, szélgenerátorok, napkollektoros rendszerek telepítése, biomassza, biogáz...

Komplex energetikai megoldások

Energetikai projektmenedzsment az elejétől a végéig: pályázatírás, tervezés, energiamérleg-számítás, tanúsítás. Szerkezetcsomópontok hőtani vizsgálata és akár teljeskörű létesítményszimuláció.

Innováció, tervezés

Gépipari szerkezetek tervezése, analízise. Statikai-, dinamikai szilárdságtani szimulációk (FEM), áramlástani szimulációk (CFD)

Kitekintés Európára a megújuló energiafelhasználás kapcsán

Világszerte 350 GW szélenergia kapacitás van befogva, a napelemes rendszerek mérete pedig meghaladja a 40GW-ot 2014 elején. Európában Dánia számít mintaállamnak ilyen szempontból, hiszen átlagosan az éves energiaszükségletének 33%-át tudja szélenergiából biztosítani (4.8 GW névleges szélerőmű teljesítménnyel) és ehhez még hozzáadható a 3% körüli fortovillamos termelés amit 0,53 GWp névleges teljesítménnyel értek el. Magyarország jócskán le van maradva a megújulók felhasználása szempontjából, de nézzük a további tényeket.

2013 vége felé Európa elveszetette elsőségét a fotovillamos rendszerek éves telepítési mérete szempontjából, ami többnyire a politikai döntéseknek köszönhető, viszönt összességében még itt van a már beépített teljesítmény nagy része: 81 GW.

A fenti ábrán a napelemes rendszerek beépítettsége látható éves fejlődésben - Forrás: EPIA

Az európai szélenergia felhasználást a következő ábra fejezi ki legjobban:

20140827szeleromu-aramtermeles-aranya-az-orszag.jpg

Szélenergia a világban. Az áramtermelés arányában nagyon jók az európai államok, de a beépített kapacitásban már lemaradnak. - Forrás: Statista

Láthatjuk, hogy Európa élenjáró a szélenergia felhasználásban, hiszen bár nem itt van a legnagyobb beépített összkapacitás, egyes országokban az összfelhasználás nagy hányadát tudja lefedni.


Dániában tehát a villamos áram 33,8 százalékát szélerőművek állítják elő. Ez annyiban nem meglepő, hogy az ország stratégiai célja 2020-ra elérni az 50 százalékos arányt, sőt 2050-re az a cél, hogy az ország egyáltalán ne használjon fosszilis energiahordozókat, azaz szenet, kőolajat és földgázt.

Az évszázad közepére Dánia 50 százalékra tervezi feltornászni a szélerőművek részesedését az ország energiaellátásában. Ehhez járul hozzá a biomassza, a biogáz, a nap- és a hullámenergia, a hulladékégetés stb. hasznosítása, továbbá az energiahatékonyság fokozása. - Forrás: Origó

Azt is hozzá kell tenni, hogy a dánoknál 2013 óta nem lehet az új építésű ingatlanokba fosszilis üzemanyaggal működő fűtésrendszert szerelni (azaz se gáz, se olaj).


A szélenergia terén Portugália áll a második helyen, ahol az áram szinte 25 százalékát szélturbinák termelik. Spanyolországban 21, Írországban 17,3, Németországban 7,9, Nagy-Britanniában 7,7 százalékban fedezik az áramigényt szélerőművek. Európán kívül az Egyesült Államokban és az USA-ban van még számottevő részesedése az áramtermelésben a szélkerekeknek: Amerikában 6, Kínában 4,1 százalék.

Ha viszont azt nézzük, melyik országban építették ki a legnagyobb szélerőműves kapacitásokat, akkor másképp alakul a rangsor. Kínában 91400 megawatt kapacitás áll rendelkezésre, míg Dániában 4800 megawatt. Az egyes államok között jelentős eltérésekben az adott országok méretein túl szerepet játszik az infrastruktúra fejlettsége és milyensége, az állami szabályozás, a finanszírozás, a környezetvédelmi fejlesztésekkel szembeni politikai ellenállás, de akár az is, hogy egy-egy helyen a lakosság utasítja el a szélerőmű-telepítést, mert tolakodónak tartja a látványt. - Forrás: Origó

Magyarországnak is lehet szerepe a szél és fotovillamos energia termelés hosszú távú kiaknázásában. A beruházásokkal munkahelyeket hozunk létre és a GDP növelésében is jelentős szerepet játszhat (Dániában 3,5%-ot jelent a nemzeti össztermékben a megújuló energiaforrások használata).

Fejlesztésekkel és gyártással még nagyobb gazdasági hatást lehet elérni, ezért is érdemes a magyar projekteket követni és elsősorban ezekkel tervezni. Ilyen például a kaposvári Lakics Kft. szélgenerátora amelyből az 5 és 25 kW-os modell már rendelhető. Link

Az LNG Wind Kft. részére vállalt fejlesztési és tervezési munkáink eredménye egy már működő generátor.  www.iwindpark.com/

2014. szeptember 27. (2014-09-27 12:17:00)
Írjon nekünk a cikkel kapcsolatban!

Vagy szóljon hozzá facebook-on!

Helyzetkép az elektromos buszokról a Busworld kiállításon tett szakmai út alapján

Az elektromos járművek ipara nagyon gyorsan fejlődik és így a tömegközlekedésben is évről évre komoly eredményeket lehet fellelni. A legnagyobb ilyen jellegű szakmai kiállíttás a belga Busworld, ahol a Renergy csapata is jelen volt, hogy a legújabb fejlesztésekről tájékozódjunk. Az alábbi beszámolóban a legfontosabb tapasztalatokat összegeztük.

Tovább olvasom 2017. október 30. (2017-10-30 19:45:00)

Az elektromos buszoké a jövő

A renergy consulting kft tanulmányutat szervezett Hollandiába és Németországba az elektromos tömegközlekedési megoldások és infrastruktúra működési/működtetési tapasztalatainak megismerésére.

Tovább olvasom 2017. március 20. (2017-03-20 23:48:00)

A Renergy Consulting Kft. díjat nyert a Smart Future 2016 konferencián

A Smart City Micro Solutions pályázat 2016 harmadik helyzettje a Renergy Consulting Kft. lett, a pályázat a "Meteorológiai adatszolgáltatás IoT alapon okosotthonok számára" címet viselte, ami remek innovációs megoldás az okos otthon lakóinak! Gratulálunk ezúton is a Renergy Consulting Kft.-nek! #SFF2016 #élhetőbbjövő #okos #otthon #meteorológia #IoT

forrás: facebook.hu/OkosJovo

Tovább olvasom 2016. november 24. (2016-11-24 08:48:00)

A Renergy Consulting Kft kiállít a pécsi 3D konferencián

2016. október 7.-én és 8.-án a Renergy Consulting Kft. is részt vesz kiállítóként a II. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D konferencián. A konferenciával egybekötött szakmai kiállításon bemutatjuk a cégünk által tervezett spirál lapátos szélturbina makettjét, a 3D technológiákhoz kötődő eszközöket és egyéb termékeinket.

Tovább olvasom 2016. október 04. (2016-10-04 19:22:00)

Napfogyatkozás hatása a napelemes rendszerekre

A médiában sokhelyütt előkerült, hogy a 2015 március 20.-i napfogyatkozás az energiaellátásban problémákat okozhat. Most miután túlvagyunk rajta, és nem tapasztaltunk semmilyen problémát, mondhatjuk, hogy ez a hír egy hoax-nak bizonyult, bár a year 2K probléma felfújása (és egyéb hasonló esetek) után már kezdünk rezisztensek lenni az ehhez hasonló pánikkeltő hírekre. Ettől függetlenül természetesen a napelemes rendszerekre hatással volt a napfogyatkozás, de nézzük meg a mérési eredményeket, hogy milyen módon.

Tovább olvasom 2015. március 21. (2015-03-21 19:33:00)