Renergy Consulting Kft.
e-mail: info@renergy.hu
tel.: 70/374 3690
HU | EN | DE

Megújuló energia

Napelemes rendszerek tervezése és kivitelezése 1-500 kW-ig, szélgenerátorok, napkollektoros rendszerek telepítése, biomassza, biogáz...

Komplex energetikai megoldások

Energetikai projektmenedzsment az elejétől a végéig: pályázatírás, tervezés, energiamérleg-számítás, tanúsítás. Szerkezetcsomópontok hőtani vizsgálata és akár teljeskörű létesítményszimuláció.

Innováció, tervezés

Gépipari szerkezetek tervezése, analízise. Statikai-, dinamikai szilárdságtani szimulációk (FEM), áramlástani szimulációk (CFD)

Napelemek tetőre, falra vagy akár a homlokzatba integrálva

A napelemek avagy a fotovillamos modulok villamos energiát állítanak elő a napsugárzásból. Ideális energiaátalakítók, nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, ezért megbízható és halk működésűek, anyagaik újra felhasználhatók. Megbízhatóságukat tükrözi, hogy a legrégebbi modulok több mint 50 éve működnek.

Forrás: Metszet c. éítészeti folyóirat

Az épületre szerelhető napelemrendszer részei:

  • modulok;
  • visszáramot megakadályozó (bypass) rendszer – amely általában a modulokba van integrálva;
  • túlfeszültség védelem – amit a hálózati és a DC oldalon is meg kell valósítani;
  • inverter – amely a napelem oldalon keletkező egyenáramot a hálózati szabványoknak megfelelő váltóárammá alakítja;
  • vezetékelés, amelynek kis ellenállással kell rendelkeznie – ezek általában speciális szolártípusok szintén speciális csatlakozókkal.

Manapság a legtöbb gyártó minimum 25–30 év garanciát vállal a termékére. Ez a minőségi szint jelenleg az egykristályos és a többkristályos moduloknál érhető el, egyéb típusokkal a sokkal kisebb hatásfok vagy a megtérülési idő hossza miatt nem is érdemes foglalkozni. Jelenleg rengeteg típus kapható a piacon, amelyek többsége kiváló minőséget képvisel. Az európai gyártás – akár ha Németországról beszélünk – jelentősen háttérbe szorult a kínai gyártók megjelenésével, de azt is tudni kell, hogy azok a kínai gyártók, akik meg tudták vetni lábukat az európai piacon, szinte kivétel nélkül a német gyártástechnológiát és a Németországban gyártott gépeket használják. A gyártási és minőségellenőrzési szabványok rendkívül szigorúak, ezért a napelemes rendszereket telepítő cégek Nyugat-Európában általában nem korlátozzák a kínálatukat egyetlen márkára, hanem a hasonló minőségűek közül a legolcsóbbat, legkönnyebben elérhetőt szerzik be az adott projekthez. Ez a jelenség jelentősen növelte az árversenyt, óriási árzuhanást eredményezett az utóbbi években.

 

Napelem az építészetben

A napelemek épületekre (épületekbe) történő integrálása többféle módon lehetséges. Például lapostetőre fém tartószerkezettel, vagy épülethomlokzaton szintén fémszerkezeten, döntve elhelyezve (ahogy a Rati Kft. komlói telephelyén), vagy akár homlokzatba integrálva vízszintesen, speciális esetben úgynevezett klímahomlokzat részeként. A leggyakoribb a ferdetetőre történő telepítés, ahol a tetőtől való távolság meghatározó a modulok hűtése szempontjából. Sok építész szeretné, hogy a napelem az épület szerves része legyen, de ami napkollektoroknál elfogadott – hogy az épület héjalásába integrálják azt, amellyel kisebb hőveszteség érhető el (tehát nagyobb a hatásfok) –, a fotovillamos rendszereknél pont fordított hatást váltana ki, mivel a modulok – hátoldali hűtés híján – magasabb hőmérséklete kisebb hatásfokot eredményezne.

 

A megtérülési idő pontosan számítható

A napelemes rendszereknél az ügyfél számára legfontosabb kérdés a megtérülési idő. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán olyan modellt fejlesztettek ki a napelemek energiatermelésének számítására, amely minden környezeti tényezőt (napsugárzás, környezeti hőmérséklet, szél), a napelem tájolását és a szél hűtő hatását is figyelembe veszi, így a modulhőmérséklet alapján a hatásfokcsökkenéssel is számol. Ennek a modellnek az alkalmazásával a beruházó nagyon pontosan megtudhatja a telepíteni kívánt rendszer megtérülését. (Vigyázni kell, mert sok cég csak a napos órák mennyiségével számol, ami sokkal jobb eredményt ad, mintha a valós sugárzási teljesítménnyel számolnánk.) Az egyetem szakemberei a módszer működésének ellenőrzéséhez mérőrendszert dolgoztak ki, amellyel kiterjedt adatgyűjtést is végeznek.

 

Háber István Ervin

2013. február 06. (2013-02-06 00:59:00)
Írjon nekünk a cikkel kapcsolatban!

Vagy szóljon hozzá facebook-on!

Helyzetkép az elektromos buszokról a Busworld kiállításon tett szakmai út alapján

Az elektromos járművek ipara nagyon gyorsan fejlődik és így a tömegközlekedésben is évről évre komoly eredményeket lehet fellelni. A legnagyobb ilyen jellegű szakmai kiállíttás a belga Busworld, ahol a Renergy csapata is jelen volt, hogy a legújabb fejlesztésekről tájékozódjunk. Az alábbi beszámolóban a legfontosabb tapasztalatokat összegeztük.

Tovább olvasom 2017. október 30. (2017-10-30 19:45:00)

Az elektromos buszoké a jövő

A renergy consulting kft tanulmányutat szervezett Hollandiába és Németországba az elektromos tömegközlekedési megoldások és infrastruktúra működési/működtetési tapasztalatainak megismerésére.

Tovább olvasom 2017. március 20. (2017-03-20 23:48:00)

A Renergy Consulting Kft. díjat nyert a Smart Future 2016 konferencián

A Smart City Micro Solutions pályázat 2016 harmadik helyzettje a Renergy Consulting Kft. lett, a pályázat a "Meteorológiai adatszolgáltatás IoT alapon okosotthonok számára" címet viselte, ami remek innovációs megoldás az okos otthon lakóinak! Gratulálunk ezúton is a Renergy Consulting Kft.-nek! #SFF2016 #élhetőbbjövő #okos #otthon #meteorológia #IoT

forrás: facebook.hu/OkosJovo

Tovább olvasom 2016. november 24. (2016-11-24 08:48:00)

A Renergy Consulting Kft kiállít a pécsi 3D konferencián

2016. október 7.-én és 8.-án a Renergy Consulting Kft. is részt vesz kiállítóként a II. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D konferencián. A konferenciával egybekötött szakmai kiállításon bemutatjuk a cégünk által tervezett spirál lapátos szélturbina makettjét, a 3D technológiákhoz kötődő eszközöket és egyéb termékeinket.

Tovább olvasom 2016. október 04. (2016-10-04 19:22:00)

Napfogyatkozás hatása a napelemes rendszerekre

A médiában sokhelyütt előkerült, hogy a 2015 március 20.-i napfogyatkozás az energiaellátásban problémákat okozhat. Most miután túlvagyunk rajta, és nem tapasztaltunk semmilyen problémát, mondhatjuk, hogy ez a hír egy hoax-nak bizonyult, bár a year 2K probléma felfújása (és egyéb hasonló esetek) után már kezdünk rezisztensek lenni az ehhez hasonló pánikkeltő hírekre. Ettől függetlenül természetesen a napelemes rendszerekre hatással volt a napfogyatkozás, de nézzük meg a mérési eredményeket, hogy milyen módon.

Tovább olvasom 2015. március 21. (2015-03-21 19:33:00)