Renergy Consulting Kft.
e-mail: info@renergy.hu
tel.: 70/374 3690
HU | EN | DE

Megújuló energia

Napelemes rendszerek tervezése és kivitelezése 1-500 kW-ig, szélgenerátorok, napkollektoros rendszerek telepítése, biomassza, biogáz...

Komplex energetikai megoldások

Energetikai projektmenedzsment az elejétől a végéig: pályázatírás, tervezés, energiamérleg-számítás, tanúsítás. Szerkezetcsomópontok hőtani vizsgálata és akár teljeskörű létesítményszimuláció.

Innováció, tervezés

Gépipari szerkezetek tervezése, analízise. Statikai-, dinamikai szilárdságtani szimulációk (FEM), áramlástani szimulációk (CFD)

Napfogyatkozás hatása a napelemes rendszerekre

A médiában sokhelyütt előkerült, hogy a 2015 március 20.-i napfogyatkozás az energiaellátásban problémákat okozhat. Most miután túlvagyunk rajta, és nem tapasztaltunk semmilyen problémát, mondhatjuk, hogy ez a hír egy hoax-nak bizonyult, bár a year 2K probléma felfújása (és egyéb hasonló esetek) után már kezdünk rezisztensek lenni az ehhez hasonló pánikkeltő hírekre. Ettől függetlenül természetesen a napelemes rendszerekre hatással volt a napfogyatkozás, de nézzük meg a mérési eredményeket, hogy milyen módon.

Az elmúlt napfogyatkozás nem volt teljes (legalábbis nálunk Magyarországon), csillagászati számítások szerint Budapesten 58%, a dél-dunántúli régióban 62% körül volt a Hold általi takarás maximuma. Ez energetikailag is azt kellene jelentse, hogy a Földet érő sugárzás teljesítménye is hasonló arányban csökkent.

Csak a rend kedvéért nézzük hogyan lehetne ezt ellenőrizni. Az alábbi kép 2015. március 20.-án készült 10:45-kor (forrás: bama.hu), amely alapján a körök (Nap és a Hold köré szerkesztett körök) metszetének területét kivonva a Nap köré írt kör területéből kapjuk az 54%-os takarást. Ez csak egy hozzávetőleges számítás, de a számításaim során ebből indulok ki.

A fotovillamos modulok sajátossága, hogy a fényintenzitás csökkenésével a modulokon átfolyó áram erőssége visszaesik, az üzemi feszültség viszont többé-kevésbé változatlan. Ez abból a szempontból jó, hogy az inverterek működési tartománya feszültségfüggő, így a nem áll fenn az a lehetőség, hogy a napsugárzás intenzitásának csökkenésével a rendszer teljesen kikapcsol.

A napelemek síkjában pyrannométerrel mért napsugárzási értékeket láthatjuk a következő ábrán és az adatokból  megállapíthatjuk, hogy valóban, a napsugárzás intenzitása több mint 50%-al visszaesik. A környező napokban 11 óra táján a napsugárzási teljesítmény elérte a 900W-ot, míg a napfogyatkozás maximumában csak 400 W körüli értéket regisztráltunk.

Természetesen a modulok áramerőssége is ugyanezt a tendenciát követi, hiszen a következő diagramon látható, hogy az áramerősség a lehetséges 7,7 A előző napi maximum helyett csak 3,9 a napfogyatkozáskor.

Példaként az egyik naplózott 12 kW-os rendszerünk március 18.-án 66,3 kWh villamos energiát termelt, március 19.-én 70,8 kWh-ot, míg a napfogyatkozás napján csak 61,2 kWh-t, ami napi összesítésben nem éri el a 10% csökkenést. A napfogyatkozásra tehát mint csillagászati jelenségre fel lehet készülni és az adatok alapján nem is ró olyan nagy terhet a villamos rendszerre, hogy arra a rendszerirányítók ne tudjanak felkészülni.

2015. március 21. (2015-03-21 19:33:00)
Írjon nekünk a cikkel kapcsolatban!

Vagy szóljon hozzá facebook-on!

Az elektromos buszoké a jövő

A renergy consulting kft tanulmányutat szervezett Hollandiába és Németországba az elektromos tömegközlekedési megoldások és infrastruktúra működési/működtetési tapasztalatainak megismerésére

Tovább olvasom 2017. március 20. (2017-03-20 23:48:00)

A Renergy Consultin Kft. díjat nyert a Smart Future 2016 konferencián

A Smart City Micro Solutions pályázat 2016 harmadik helyzettje a Renergy Consulting Kft. lett, a pályázat a "Meteorológiai adatszolgáltatás IoT alapon okosotthonok számára" címet viselte, ami remek innovációs megoldás az okos otthon lakóinak! Gratulálunk ezúton is a Renergy Consulting Kft.-nek! #SFF2016 #élhetőbbjövő #okos #otthon #meteorológia #IoT

forrás: facebook.hu/OkosJovo

Tovább olvasom 2016. november 24. (2016-11-24 08:48:00)

A Renergy Consulting Kft kiállít a pécsi 3D konferencián

2016. október 7.-én és 8.-án a Renergy Consulting Kft. is részt vesz kiállítóként a II. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D konferencián. A konferenciával egybekötött szakmai kiállításon bemutatjuk a cégünk által tervezett spirál lapátos szélturbina makettjét, a 3D technológiákhoz kötődő eszközöket és egyéb termékeinket.

Tovább olvasom 2016. október 04. (2016-10-04 19:22:00)

Sikeres volt a 3D nyomtatásról tartott előadás a kamarában

Továbbra is kiemelt érdeklődés kiséri a kamara mini-duális képzéseit: a 3D nyomtatás elméletét és gyakorlatát összefoglaló tréningre Kaposvárról, Veszprémből, sőt Győrből is érkeztek résztvevők. Forrás:http://www.pbkik.hu/hu/regionalis-innovacios-centrum/cikkek/3d-a-dunantulon-76563

Tovább olvasom 2014. október 14. (2014-10-14 13:21:48)

Tudományos számítások vizualizációja

A Renergy Consulting Kft. egyik fő tevékenységi köre a tudományos jellegű számítások elvégzése a megrendelők/partnerek számára. A megbízások a hőtantól (pl. szerkezeti hőterjedés) kezdve a végeselemes analíziseken (szerkezetek statikája, dinamikája) keresztül egészen az áramlástani (CFD) szimulációkig terjednek, de végeztünk már megneses tér mozgására és munkájára vonatkozó számítást és áramsűrűség vizsgálatot is.

Ahhoz, hogy ezekből a számításokból levonhassuk a megfelelő következtetéseket és hogy ellenőrizhetők legyenek méréssel, az eredményeket meg kell jeleníteni. Mivel opensource szoftverek és saját kódot használunk a számításokhoz ezért ezekhez illeszthető megjelenítőt használunk. A ParaView amúgy is az egyik legelterjedtebb, legprofesszionálisabb megoldás és ráadásul ingyenes is.

Tovább olvasom 2014. október 14. (2014-10-14 13:04:00)